Desert u čaši

Image
  Mislim da nikad brže nisam nešto napravila! Razmišljala sam se o pudingu od vanile i poslastičarskom kremu, al me je nekako bilo mrsko čekati da se ohlade, a kasno popodne… Pribegla sam mućenju Oetkerovog pudinga iz kesice, to je ovaj žuti deo u čaši, pa sam ga malo obogatila ekstraktom vanile i šlatkom pavlakom i dobila baš onako pun ukus i kremastu struturu. Uvek se naravno može skuvati puding ili poslastičarski krem i on umutiti sa maslacem ili slatkom pavlakom, ali ako baš  žurite može i na ovaj način. Od ove mere sam dobila 8 manjih čaša. Vi možete dobiti više ili manje, ne morate se držati baš ove mere. Izaberite one koje vama odgovaraju, a priprema je veoma laka. Donji sloj ili ovaj keks sloj: 300 gr mlevenog plazma keksa i 80 gr maslaca. Otopiti maslac, dodati mlevenom keksu i dobro izmešati, da u dodir dodji sav kreks sa maslacem i postane vlažan. Kašikom spustiti ( punu kašiku ) na dno čaše ovu masu, malo rasporediti. Vanila sloj: E sad, mutite puding od vanile koj...

Nugat torta-Nugatica

 


 Raskošna nugat torta, bogatog ukusa čokolade i lešnika. Ako vam je potrebna torta koja će se u slast pojesti, to je definitivno ova. meke i sočne korice i bogat čokoladni krem sa lešnikom.


Kore – preku se dve od po:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 100 ml ulja

Preliti sa 300 ml mleka

Fil:

  • 600ml mleka
  • 120 gr gustina/nišesta/skrob
  • 200 gr šećera
  • 150 gr čokolade
  • 100 gr mlevenih ili blendiranih, pečenih lešnika
  • 100 gr lešnik napolitanki
  • 250 gr maslaca
  • 200 ml slatke pavlake
  • 300 gr nutele ili bilo kojeg nugat ( tamnog ) dela eurokrema.

Priprema:


Prvo pravimo fil, da bi se hladio.


Pomešati gustin i šećer, pa naliti malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri.


Izmešati gustin i šećer sa mlekom pa zakuvati u kipuće mleko.


Mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre, dodati čokoladu pa mešati dok se ne otopi.


Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.


Dok se fil hladi prviti kore.


Uključiti rernu da se zagreva na 180 stepeni.


Ulupati penasto belanca, postepeno dodavati šećer i mutiti da se dobije čvrsta pena.


Dodati zatim postepeno žumanca i ulje u mlazu.


Na kraju dodati prosejano brašno i kakao, pa sve sjediniti spatulom.


Obložiti okrugli pleh 26cm papirom za pečenje pa istresti masu za koru i staviti da se peče izmedju 20 i 25 minuta, zavisno od rerne.


Postupak ponoviti još jednom. Ohladiti kore i vodoravno ih preseći da se dobiju 4.


Ulupati maslac, ulupati slatku pavlaku, mikserom razbiti ohladjen fil.


Dodati pola maslaca pa umutiti, dodati drugu polovinu pa umutiti.


Masi dodajemo slatku pavlaku i mutimo, a zatim i eurokrem.


Na kraju dodajemo lešnik i samlevene napolitanke. i sve mešamo.


Obruč staviti na tacnu, pa prvu koru poprskati mlekom i nanaeti trećinu fila.


Tako raditi do kraja.


Dekoracija po želji i hladjenje. Prijatno!

Comments

Popular posts from this blog

Desert u čaši

Šarena slana rolada svaku zabavu čini ljepšom

15-minutni kolač sa bananama