Desert u čaši

Image
  Mislim da nikad brže nisam nešto napravila! Razmišljala sam se o pudingu od vanile i poslastičarskom kremu, al me je nekako bilo mrsko čekati da se ohlade, a kasno popodne… Pribegla sam mućenju Oetkerovog pudinga iz kesice, to je ovaj žuti deo u čaši, pa sam ga malo obogatila ekstraktom vanile i šlatkom pavlakom i dobila baš onako pun ukus i kremastu struturu. Uvek se naravno može skuvati puding ili poslastičarski krem i on umutiti sa maslacem ili slatkom pavlakom, ali ako baš  žurite može i na ovaj način. Od ove mere sam dobila 8 manjih čaša. Vi možete dobiti više ili manje, ne morate se držati baš ove mere. Izaberite one koje vama odgovaraju, a priprema je veoma laka. Donji sloj ili ovaj keks sloj: 300 gr mlevenog plazma keksa i 80 gr maslaca. Otopiti maslac, dodati mlevenom keksu i dobro izmešati, da u dodir dodji sav kreks sa maslacem i postane vlažan. Kašikom spustiti ( punu kašiku ) na dno čaše ovu masu, malo rasporediti. Vanila sloj: E sad, mutite puding od vanile koj...

15-minutni kolač sa bananama

Upravo je onako kako ste pročitali naslov – ovo je doista jedan prefini kolač s bananama koji ćete morati izdvojiti svega 15 minuta svojega vremena. Tajna ovog kolača koji se ne peče krije se u tome što je za njegovu pripremu potrebno samo nekoliko namirnica, baza mu je puding od vanilije u koji se dok je još vruć umiješa maslac, kiselo vrhnje i izlomljeni keksi, u lim se izlije polovica smjese, složi se preko svega sloj banana i zalije ostatkom smjese i to je to. Nakon tog doista 15-minutnog posla kolač se treba ohladiti i ‘stisnuti’, morate ga još samo upotpuniti šlagom i spreman je za uživanje 🙂 Iako je nekako uvriježeno mišljenje kako su ovakvi jednostavni kolači za koje ne treba pećnica idealni za ljeto, moram priznati da je meni ovaj kolač s bananama došao kao naručen, jer nakon što se pećnica u prosincu doslovno nije gasila danima od pečenja kolača i slastica za božić, baš sam poželjela nešto trubo jednostavno za čim nema puno posla. Kolač s bananama je baš jedan pravi dječji kolač koji je oduševio moje klince, nježnog je okusa vanilije u kojem se blagi okus plazma keksa savršeno stapa sa kremom i bananama. Ovo je također kolač s kojim možete eksperimentirati do mile volje, pa tako možete u njega dodati sjeckane orahe, lješnjake, grožđice ili komadiće nasjeckane čokolade pa tako dobiti malo bogatiji okus. U svakom slučaju, 15-minutni kolač s bananama prefini je i apsolutno jedan od najjednostavnijih kolača koje sam napravila u zadnje vrijeme.
 Evo recepta:


Kolač s bananama

POTREBNO:
  • 300 g plazma keksa (ili petit beure keksa)
  • 3 pudinga od vanilije
  • 9 žlica šećera
  • 1l mlijeka
  • 200 g maslaca
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 4-5 banana
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag
PRIPREMA:
  1. Razmutiti prašak za puding sa šećerom u malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati pa kad zavrije ukuhati puding. Kuhati uz miješanje par minuta dok se puding ne zgusne. Maknuti sa vatre pa u još vruće umiješati maslac narezan na komadiće, dobro promiješati pjenjačom dok se krema potpuno ne stopi. Dodati tada i kiselo vrhnje pa opet dobro promiješati i ujednačiti kremu. Tada dodati i kekse izlomljene na komadiće (izlomite ih rukama) pa sve skupa dobro izmiješati kuhačom.
  2. U lim srednje veličine premazan tankim slojem maslaca izliti polovicu smjese, preko toga složiti banane prerezane po dužini jednu uz drugu, prekriti ostatkom smjese i pustiti da se ohladi i stisne.
  3. Preko ohlađenog kolača nanijeti posebno tučeno slatko vrhnje, rezati na komade željene veličine i uživati u svakom zalogaju.

Comments

Popular posts from this blog

Desert u čaši

Šarena slana rolada svaku zabavu čini ljepšom