Desert u čaši

Image
  Mislim da nikad brže nisam nešto napravila! Razmišljala sam se o pudingu od vanile i poslastičarskom kremu, al me je nekako bilo mrsko čekati da se ohlade, a kasno popodne… Pribegla sam mućenju Oetkerovog pudinga iz kesice, to je ovaj žuti deo u čaši, pa sam ga malo obogatila ekstraktom vanile i šlatkom pavlakom i dobila baš onako pun ukus i kremastu struturu. Uvek se naravno može skuvati puding ili poslastičarski krem i on umutiti sa maslacem ili slatkom pavlakom, ali ako baš  žurite može i na ovaj način. Od ove mere sam dobila 8 manjih čaša. Vi možete dobiti više ili manje, ne morate se držati baš ove mere. Izaberite one koje vama odgovaraju, a priprema je veoma laka. Donji sloj ili ovaj keks sloj: 300 gr mlevenog plazma keksa i 80 gr maslaca. Otopiti maslac, dodati mlevenom keksu i dobro izmešati, da u dodir dodji sav kreks sa maslacem i postane vlažan. Kašikom spustiti ( punu kašiku ) na dno čaše ovu masu, malo rasporediti. Vanila sloj: E sad, mutite puding od vanile koj...

Testenina sa belim mesom i spanaćem

 Kao što i sam naslov kaže testenina sa belim mesom i spanaćem, samo što bih ja dodala i mirisom belog luka. U sam sos se dodaje beli luk u granulama, u ne nekoj preteranoj količini, samo da zaokruži kombinaciju ukusa. Jelo je veoma sočno i što bi moja deca rekla ćoćavo. Oni uvek sipaju sebi u činijice i “motaju” kašikom. Meni je ovo jelo super jer stavim belo meso, čak i kad zaboravim uveče da izvadim iz friza tako zaledjeno i na miru pijem kafu. Kuvaj se ti. Skuva se ono nekad i dosta ranije, al baš me briga, posle sve natenane.


Sastojci:


1 pileće belo meso

1 kašika suvog začina

100 ml ulja

2 pune kašike brašna

400 gr testenine po izboru

100-200 gr svežeg spanaća

1/2 kašičice belog luka u prahu ( može i više, poželji, a može i da se izuzme )

malo soli i bibera ( po ukusu, probate, mada ja nekad dodam i slatki kari, kurkumu, malo djumbira u prahu, peršuna…)


Priprema:

Belo meso staviti u manji lonac pa naliti vodom, da prelije preko mesa, dodati suvi začin i ostaviti da se kuva sve dok kada ubodete nožem kroz najdeblji deo on lako prolazi kroz meso. Izmedju 40 i 60 minuta.

Za to vreme pripremiti ulje, brašno, još jednu šerpu za sos, lonac za testeninu, oprati spanać i naseckati na rezance.

Kada je belo meso gotovo na dve ringle staviti obe šerpe, tj šerpu i lonac.

U lonac sipati vodu za testeninu, a u šerpu sipati ulje.


Kada se ulje zagrejalo, pazite da ne počne da gori, nemojte na najjačoj vatri raditi, dodati brašno i polako mešati dok ne dobije svetlo žutu boju, oko 5 minuta, možda i kraće.


Nakon tog vremena naliti supu u kojoj se belo meso kuvalo i mešati.


Dodati beli luk, so i biber i mešati. Sos treba da je redak. Redji od jogurta. Ukoliko nemate dovoljno supe dodajte vode.


Sada dodati spanać i izmešati. Smanjiti vatru na laganu, od 0 do 3, na 1.


Kada u loncu voda provri dodati testeninu i kuvati 10 minuta.


Za to vreme odkostiti belo meso i iseckati na kockice.


Posle 10 minuta testeninu direktno iz lonca prebaciti u šerpu sa sosom.


Odmah zatim dodati i belo meso i sve opet promešati.


Probati, pa ako je potrebno dodati soli ili bibera, začina po ukusu.


Testenina će da upije deo sosa i dodatno omekša. Poslužiti posle 10 – 15 minuta od dodavanja testenine.


Ukoliko dugo odstoji doliti malo vode ili supe i promešati lagano. Ovakva jela se stežu kako stoji.


Prijatno!


Comments

Popular posts from this blog

Desert u čaši

Šarena slana rolada svaku zabavu čini ljepšom

15-minutni kolač sa bananama