Desert u čaši

Image
  Mislim da nikad brže nisam nešto napravila! Razmišljala sam se o pudingu od vanile i poslastičarskom kremu, al me je nekako bilo mrsko čekati da se ohlade, a kasno popodne… Pribegla sam mućenju Oetkerovog pudinga iz kesice, to je ovaj žuti deo u čaši, pa sam ga malo obogatila ekstraktom vanile i šlatkom pavlakom i dobila baš onako pun ukus i kremastu struturu. Uvek se naravno može skuvati puding ili poslastičarski krem i on umutiti sa maslacem ili slatkom pavlakom, ali ako baš  žurite može i na ovaj način. Od ove mere sam dobila 8 manjih čaša. Vi možete dobiti više ili manje, ne morate se držati baš ove mere. Izaberite one koje vama odgovaraju, a priprema je veoma laka. Donji sloj ili ovaj keks sloj: 300 gr mlevenog plazma keksa i 80 gr maslaca. Otopiti maslac, dodati mlevenom keksu i dobro izmešati, da u dodir dodji sav kreks sa maslacem i postane vlažan. Kašikom spustiti ( punu kašiku ) na dno čaše ovu masu, malo rasporediti. Vanila sloj: E sad, mutite puding od vanile koj...

Panna cotta

Panna cotta je italijanski desert od zgusnute neumućene slatke pavlake želatinom i ukusima po želji…a oni mogu biti vanila, kafa, čokolada, rum i drugi…Panna cotta je uvek ima oblik suda u kojem se nalazi, tj steže, a zato su najbolji silikonski kalupi. Obogaćuje se još i raznim likerima, sosovima, voćem, bobicama, čak i jezdrima koštunjavog voća. Mi smo pripremili panna cottu sa sosom od višanja.
panna cotta
Sastojci za 4 manje porcije:
  • 500 ml slatke pavlake
  • 200 ml mleka
  • 15 gr želatina u granulama
  • 2 vanilin šećera ( 20 gr )
  • 2 kašike šećera
Preliv od višanja:
  • pola velike tegle kompota od višanja i sok
  • 2 – 3 kašike šećera zavisno koliko slatko volite
Priprema:
Želatin pomešati sa 3 kašike vode i ostaviti da nabubri
Slatkoj pavlaci dodati šećer, vanilin šećer i mleko i staviti na vatru da bude vrelo.
Vrelu masu skloniti sa vatre, na istoj zagrejati želatin ili nekoliko sekundi u mikrotalasnoj da se otopi i postane prozirno.
3 kašike te mase sa mlekom dodati želatinu, promešati i onda tek želatin istresti nazad u smesu sa mlekom i onda sve promešati.
Dobijenu masu rasporediti u 4 mala silikonska kalupića, staviti na tacnu i preko noći u frižider.
Kalupe provucite kroz hladnu vodu pre sipanja smese.
Višnjama i soku od višanja dodati šećer pa staviti na vatru.
Neka vri 2 – 3 minute pa kloniti.
Kada se potpuno ohladi biće fini, srednje gust preliv, nešto sličan sirupu.
Sutradan panna cottu okrenuti na tanjiriće pa na svaku staviti preliv i višnje.
Prijatno.

Comments

Popular posts from this blog

Desert u čaši

Šarena slana rolada svaku zabavu čini ljepšom

15-minutni kolač sa bananama