Desert u čaši

Image
  Mislim da nikad brže nisam nešto napravila! Razmišljala sam se o pudingu od vanile i poslastičarskom kremu, al me je nekako bilo mrsko čekati da se ohlade, a kasno popodne… Pribegla sam mućenju Oetkerovog pudinga iz kesice, to je ovaj žuti deo u čaši, pa sam ga malo obogatila ekstraktom vanile i šlatkom pavlakom i dobila baš onako pun ukus i kremastu struturu. Uvek se naravno može skuvati puding ili poslastičarski krem i on umutiti sa maslacem ili slatkom pavlakom, ali ako baš  žurite može i na ovaj način. Od ove mere sam dobila 8 manjih čaša. Vi možete dobiti više ili manje, ne morate se držati baš ove mere. Izaberite one koje vama odgovaraju, a priprema je veoma laka. Donji sloj ili ovaj keks sloj: 300 gr mlevenog plazma keksa i 80 gr maslaca. Otopiti maslac, dodati mlevenom keksu i dobro izmešati, da u dodir dodji sav kreks sa maslacem i postane vlažan. Kašikom spustiti ( punu kašiku ) na dno čaše ovu masu, malo rasporediti. Vanila sloj: E sad, mutite puding od vanile koj...

Voćna torta

Torta sa breskvama ili sezonskim voćem, kakao koricama, kremom od vanile i slatkom pavlakom.




Kore :
  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika brašna
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • čaša mleka za prelivanje kora
  • ( ili jednostavno ako vam je pretoplo kupite kakao kore )
Fil:
  • 1 l mleka
  • 3 pudinga od vanile ( ili 6 kašika gustina, ekstrakt vanile )
  • 4 kašike kristal šećera
  • 250 gr margarina ili maslaca
  • 200 gr šećera u prahu
  • 500 ml slatke pavlake
  • 5 – 6 bresaka 
Priprema:
Ulupati belanca uz dodavanje šećera u jaku penu i postepeno dodati žumanca i  ulje u mlazu i sve umutiti.
Na kraju dodati kakao, brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti živom za mućenje.
Istresti sve u obložen pleh i  istaviti da se peče u zagrejanu rernu.
Okrugli kalup prečnika 23 cm ili manji četvrtasti pleh.žRernu zatim smanjiti na 180 tepeni.
Peći oko 30 minuta, izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi.
Dok se kore peku skuvati puding.
Pomešati puding, kristal šećer i malo hladnog mleka ili gustin, šećer, ekstrakt vanile i malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri i kada provri zakuvati razmučenu smesu pa mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre da se hladi.
Ulupati penasto margarin ili maslac sa šećerom u prahu.
Margarinu dodati ohladjen puding i sve dobro umutiti.
Ulupati slatku pavlaku pa dodati trećinu filu sa vanilom i izmiksirati.
Ohladjen biskvit preseći vodoravno na tri jednaka dela, da se dobiju tri tanke korice.
Staviti na tacnu prvu, isprskati mlkeom, naneti fil, iseckane i oljuštene breskve pa sloj slatke pavlake, isto ponoviti i sa drugom korom, a na a kraju sa filom koji vam je preostao namažete treću koru i celu tortu okolo i nanesete slatku pavlaku preko fila.
Dekorisati možete tanko iseckanim breskvama.
Tortu ostaviti da se dobro rashladi pa onda seći i služiti.
Prijatno.

Comments

Popular posts from this blog

Desert u čaši

Šarena slana rolada svaku zabavu čini ljepšom

15-minutni kolač sa bananama