Desert u čaši

Image
  Mislim da nikad brže nisam nešto napravila! Razmišljala sam se o pudingu od vanile i poslastičarskom kremu, al me je nekako bilo mrsko čekati da se ohlade, a kasno popodne… Pribegla sam mućenju Oetkerovog pudinga iz kesice, to je ovaj žuti deo u čaši, pa sam ga malo obogatila ekstraktom vanile i šlatkom pavlakom i dobila baš onako pun ukus i kremastu struturu. Uvek se naravno može skuvati puding ili poslastičarski krem i on umutiti sa maslacem ili slatkom pavlakom, ali ako baš  žurite može i na ovaj način. Od ove mere sam dobila 8 manjih čaša. Vi možete dobiti više ili manje, ne morate se držati baš ove mere. Izaberite one koje vama odgovaraju, a priprema je veoma laka. Donji sloj ili ovaj keks sloj: 300 gr mlevenog plazma keksa i 80 gr maslaca. Otopiti maslac, dodati mlevenom keksu i dobro izmešati, da u dodir dodji sav kreks sa maslacem i postane vlažan. Kašikom spustiti ( punu kašiku ) na dno čaše ovu masu, malo rasporediti. Vanila sloj: E sad, mutite puding od vanile koj...

Torta od jagoda


Donji sloj:
  • 300 gr keksa
  • 200 gr putera
Beli deo:
  • 350 gr krem sira
  • 150 ml slatke pavlake
  • 5 gr želatina
  • 2 kašike vode
  • 100 gr šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2 kašičice ekstrakta od vanile
Deo od jagoda:
  • 150 gr krem sira
  • 150 ml slatke pavlake
  • 5 gr želatina
  • 100 gr šećera
  • 200 gr jagoda
  • 2 kašike vode
Još:
  • 300 gr jagoda
  • šlag ili slatka pavlaka
Priprema:
Otopiti puter i dodati mu mleveni keks pa sve izgnječiti rukama.
Obložiti folijom kalup prečnika 23 – 24 cm ili 26 cm, onda će biti nešto niža i istresti masu od keksa, utisnuti rukama na dno.
Staviti u frižider dok pripremite filove

Želatinu dodati 2 kašike vode i ostaviti da nabubri.
Krem siru dodati šećer, vanilin šećer i ekstrakt vanile pa miksirati da se šećer otopi.
Zatim dodati slatku pavlaku i sve ulupati.
Otopiti želatin na vatri ( da iz čvrsto predje u tečno providno stanje, bez grudvica )
Želatin brzo istresti u prethodno ulupane sastojke i opet mikserom umutiti.
Na dno, preko keksa poslagati jagode, presečene na pola pa premazati beli deo.

Staviti u frižider.
Za drugi krem potopiti želatin u 2 kašike vode.
Ulupati krem sir sa šećerom pa dodati slatku pavlaku i ulupati.
Jagode izblendirati ili samleti na neki drugi način, da se dobije kaša.
Dodati ih prethodno umućenoj masi i sjediniti.
Želatin otopiti na vatri isto kao za prvi deo i dodati ga masi sa jagodama i umutiti.
Preliti preko belog dela i ostaviti u frižider nekoliko sati ( 4 h)

Dekoraciju radite po želji
Prijatno!!

Comments

Popular posts from this blog

Desert u čaši

Šarena slana rolada svaku zabavu čini ljepšom

15-minutni kolač sa bananama