Desert u čaši

Image
  Mislim da nikad brže nisam nešto napravila! Razmišljala sam se o pudingu od vanile i poslastičarskom kremu, al me je nekako bilo mrsko čekati da se ohlade, a kasno popodne… Pribegla sam mućenju Oetkerovog pudinga iz kesice, to je ovaj žuti deo u čaši, pa sam ga malo obogatila ekstraktom vanile i šlatkom pavlakom i dobila baš onako pun ukus i kremastu struturu. Uvek se naravno može skuvati puding ili poslastičarski krem i on umutiti sa maslacem ili slatkom pavlakom, ali ako baš  žurite može i na ovaj način. Od ove mere sam dobila 8 manjih čaša. Vi možete dobiti više ili manje, ne morate se držati baš ove mere. Izaberite one koje vama odgovaraju, a priprema je veoma laka. Donji sloj ili ovaj keks sloj: 300 gr mlevenog plazma keksa i 80 gr maslaca. Otopiti maslac, dodati mlevenom keksu i dobro izmešati, da u dodir dodji sav kreks sa maslacem i postane vlažan. Kašikom spustiti ( punu kašiku ) na dno čaše ovu masu, malo rasporediti. Vanila sloj: E sad, mutite puding od vanile koj...

Rešite se stresa!!

Stres je skup nespecifičnih reakcija čovekovog organizma na štetne faktore iz radnog i životnog okruženja. Štetni faktori iz čovekovog okruženja aktiviraju adaptacioni mehanizam u organizmu kako bi se organizam zaštitio uspostavljanjem ravnoteže sa sredinom. Pri poremećaju ravnoteže organizma odbrambeni sistemi reaguju prema vrsti stresora, ali adaptacioni sistem reaguje uvek na isti način, Stres reakcija je neuro-endokrinog karaktera i manifestuje se kao skup simptoma pa se naziva i opšti adaptacioni sindrom ili Selijev sindrom. Ukoliko je čovek kontinuirano izložen stresu ili ukoliko je njemu često izložen dolazi do poremećaja u funkcionisanju organizma što uslovljava pojavu tzv. adaptacionih bolesti kao što je hipertenzija. Faktori koji uzrokuju stres su brojni i raznovrsni. Tako, to mogu biti fizički faktori (hladnoća, toplota, buka, vibracije, otrovi) i psihološki (velika odgovornost, poremećeni međuljudski odnosi...). 

Lečenje - recepti:

  • Za smirenje nervnog sistema 3 puta na dan piti po pola čaše sledeći čaj: srdačica (Leonarus cardiaca) – 3 kašike, list nane – 3 kašike, koren valerijane – 2 kašike, šišarke hmelja – 2 kašike. Jednu do dve kašike ove smese kuvati na vodenom kupatilu 15 minuta, ohladiti, procediti i dosuti do 200 ml. 
  • Uzeti po jednu kašiku šišarki hmelja, korena valerijane, kantariona, korena anđelike i rizoma pirevine. Jednu kašiku smese preliti čašom vrele vode, ostaviti poklopljeno 15 minuta, procediti. Piti toplo po 1 čašu za vreme jakog uzbuđenja. 
  • Uzeti po 1 kašiku šišarki hmelja, korena valerijane, majkine dušice i kantariona. Dve kašike smese preliti sa dve čaše vrele vode, ostaviti da stoji jedan sat, procediti. Piti po pola čaše. 
  • Kupka. Pet kašika matičnjaka preliti sa dve čaše vrele vode, kuvati 3 minuta, ostaviti da stoji 10 minuta, ili pet kašika korena valerijane kuvati 15 minuta i ostaviti da stoji 1 sat. Ovako dobijeni čaj sipati u kadu sa toplom vodom (35-36°C). 
  • U 1 litar belog vina staviti 2 kašike matičnjaka, ostaviti 2 nedelje na tamnom mestu, ponekad protresti, ocediti. Piti po 30 grama tri puta na dan. 
  • Kao dobro sredstvo za smirenje koristiti u toku deset dana po pola čaše 3-4 puta na dan sok cvekle sa medom (1:1). 

Comments

Popular posts from this blog

Desert u čaši

Šarena slana rolada svaku zabavu čini ljepšom

15-minutni kolač sa bananama