Desert u čaši

Image
  Mislim da nikad brže nisam nešto napravila! Razmišljala sam se o pudingu od vanile i poslastičarskom kremu, al me je nekako bilo mrsko čekati da se ohlade, a kasno popodne… Pribegla sam mućenju Oetkerovog pudinga iz kesice, to je ovaj žuti deo u čaši, pa sam ga malo obogatila ekstraktom vanile i šlatkom pavlakom i dobila baš onako pun ukus i kremastu struturu. Uvek se naravno može skuvati puding ili poslastičarski krem i on umutiti sa maslacem ili slatkom pavlakom, ali ako baš  žurite može i na ovaj način. Od ove mere sam dobila 8 manjih čaša. Vi možete dobiti više ili manje, ne morate se držati baš ove mere. Izaberite one koje vama odgovaraju, a priprema je veoma laka. Donji sloj ili ovaj keks sloj: 300 gr mlevenog plazma keksa i 80 gr maslaca. Otopiti maslac, dodati mlevenom keksu i dobro izmešati, da u dodir dodji sav kreks sa maslacem i postane vlažan. Kašikom spustiti ( punu kašiku ) na dno čaše ovu masu, malo rasporediti. Vanila sloj: E sad, mutite puding od vanile koj...

Rešenje za opekotine !!!


Opekotina (combustio) je vrsta hipertermičke povrede koja može nastati dejstvom električne struje, hemikalija, suve toplote, vrele tečnosti i gasa, zračenja ili trenja. Opekotina može biti različite veličine, u zavisnosti od zahvaćene površine tela, različite težine, u zavisnosti od stepena oštećenja tkiva sa različitim komplikacijama. Oštećenja mišića, kosti, krvnih sudova i unutrašnjih organa, nastaju kod dubokih opekotina (u odnosu na površinu tela) i praćena su jakim bolom zbog povreda živaca. Zavisno o stepenu oštećenja opekotine mogu biti praćene brojnim potencijalno smrtonosnim komplikacijama, uključujući šok, infekcije, poremećaj metabolizma elektrolita i poremećaj disanja (kod udahnutih vrelih gasova i para). Brojna fizička oštećenja na površini tela, kao komplikacija opekotina, mogu izazvati ozbiljne psihološke i emocionalne probleme kod opečene osobe zbog ožiljaka i deformacija. Zavisno od dubine oštećenja opekotine delimo na: opekotine prvog stepena, opekotine drugoga stepena, i opekotine trećeg stepena. 

Lečenje - recepti:

  • Sirovi krmpir naribati i staviti na opekotinu kao oblog. 
  • Dobro je opekotinu mazati lanenim uljem - pomoću vate ili peruške. 
  • Na čistu belu krpu obilno namazati pravi pčelinji med i time oviti opečena mesta. Oblog treba menjati svaka tri sata. 
  • Kupusni list dobro rastući, sok iscediti i pomešati sa belancetom od jajeta. Time preko dana češće mazati opekotinu. 
  • Opekotinu od vrele vode i vatre sigurno leči oblog s lišćem od nevena. 
  • Kad se domaćica opeče na šporetu, neka nad vrućim šporetom drži ruke. Za kratko vreme bolovi će popustiti. Mehuri neće izbiti pošto će preko opekotine nastati zaštitna kožica. 
  • Najbolji su oblozi od hladnog mleka. Tada neće nastati mehuri. 
  • 100 g cveta i lista lipe prelije se sa 1 litrom vrele vode, poklopi, ostavi 3 sata ocedi i upotrebi. 
  • Opekotine se leče mešavinom jednakih delova lanenog ulja i krečne vode. Mućka se dok mešavina ne pobeli i tom mešavinom mazati opekotine. 

- Stavljati obloge od vina koje nije kiselo. Prethodno ga treba malo smlačiti, jer ako nije hladno, manje boli. Oblog se drži pola sata. Zatim se uzme 100 g maslinovog ulja i komadić voska (veličine kao tri kocke šećera). Kuva se tako dugo dok se vosak ne rastopi i pomeša sa uljem. Kad se ohladi, tom mašću mažu se opekotine i oparena mjesta. Jednom dnevno se previje, ali svaki put se ponovo stavljaju oblozi od vina na pola sata. Vino mora biti mlako. Vino sprečava gnojenje.  

Comments

Popular posts from this blog

Desert u čaši

Šarena slana rolada svaku zabavu čini ljepšom

15-minutni kolač sa bananama