Desert u čaši

Image
  Mislim da nikad brže nisam nešto napravila! Razmišljala sam se o pudingu od vanile i poslastičarskom kremu, al me je nekako bilo mrsko čekati da se ohlade, a kasno popodne… Pribegla sam mućenju Oetkerovog pudinga iz kesice, to je ovaj žuti deo u čaši, pa sam ga malo obogatila ekstraktom vanile i šlatkom pavlakom i dobila baš onako pun ukus i kremastu struturu. Uvek se naravno može skuvati puding ili poslastičarski krem i on umutiti sa maslacem ili slatkom pavlakom, ali ako baš  žurite može i na ovaj način. Od ove mere sam dobila 8 manjih čaša. Vi možete dobiti više ili manje, ne morate se držati baš ove mere. Izaberite one koje vama odgovaraju, a priprema je veoma laka. Donji sloj ili ovaj keks sloj: 300 gr mlevenog plazma keksa i 80 gr maslaca. Otopiti maslac, dodati mlevenom keksu i dobro izmešati, da u dodir dodji sav kreks sa maslacem i postane vlažan. Kašikom spustiti ( punu kašiku ) na dno čaše ovu masu, malo rasporediti. Vanila sloj: E sad, mutite puding od vanile koj...

Rješenje za alergiju!


Alergija je povišena osetljivost organizma na uticaj nekih faktora sredine koji se nazivaju alergeni (hemijske materije, mikroorganizmi, prehrambeni proizvodi, polen nekih biljaka, i dr.). Ispoljavanje alergije je individualno.

Simptomi alergijske reakcije mogu biti opšti ili lokalizovani na organ ili organski sistem putem kog je alergen ušao u telo (koža i sluznice, probavni ili disajni sistem). Simptomi alergijske reakcije znatno se razlikuju u brzini nastanka i intenzitetu. Nekad se simptomi razvijaju izrazito brzo pa mogu ugroziti život bolesnika (anafilaktički šok).

U alergijske bolesti najčešće se ubrajaju alergijske bolesti sistema za disanje (alergijska kijavica, astma, alergijski alveolitis), alergijski konjunktivitis, alergijske bolesti kože (urtikarija, atopijski i kontaktni dermatitis), probavne alergijske bolesti, alergijske reakcije na lekove, anafilaktičke reakcije, naročito preosetljivost na otrove insekata.

Lečenje - recepti:

  • Ocediti sok iz svežeg korena celera. Piti po 1-2 kašikice soka na dan, pola sata pre jela. Može se pripremati i čaj (2 kašike samlevenog korena ostaviti 2 sata u čaši hladne vode, procediti. Piti po 1/3 čaše 3 puta na dan pre jela. Koriste se kod koprivnjače. 
  • Koren maslačka i koren čička izgnječiti u avanu i pomešati. Uzeti 2 kašike smese, preliti sa tri čaše vode i ostaviti preko noći. Ujutru kuvati 10 minuta, ostaviti 10 minuta i procediti. Piti po pola čaše pre jela i noću (5 puta na dan). 
  • Jednu kašiku ruse preliti sa dve čaše vrele vode, ostaviti 4 sata. Piti po 1/4-1/2 čaše ujutru i uveče.
  • Deset grama cveta nevena preliti sa pola čaše vrele vode, ostaviti 2 sata. Piti po 1 kašiku 2-3 puta na dan. 
  • Jednu kašiku cveta kamilice preliti čašom vrele vode, ostaviti 20-30 minuta. Piti po 1 kašiku 2-4 puta nadan. 
  • Deset grama mente preliti sa pola čaše vrele vode, ostaviti 20-30 minuta. Piti po jednu kašiku 3 puta na dan. 

Comments

Popular posts from this blog

Desert u čaši

Šarena slana rolada svaku zabavu čini ljepšom

15-minutni kolač sa bananama