Desert u čaši

Image
  Mislim da nikad brže nisam nešto napravila! Razmišljala sam se o pudingu od vanile i poslastičarskom kremu, al me je nekako bilo mrsko čekati da se ohlade, a kasno popodne… Pribegla sam mućenju Oetkerovog pudinga iz kesice, to je ovaj žuti deo u čaši, pa sam ga malo obogatila ekstraktom vanile i šlatkom pavlakom i dobila baš onako pun ukus i kremastu struturu. Uvek se naravno može skuvati puding ili poslastičarski krem i on umutiti sa maslacem ili slatkom pavlakom, ali ako baš  žurite može i na ovaj način. Od ove mere sam dobila 8 manjih čaša. Vi možete dobiti više ili manje, ne morate se držati baš ove mere. Izaberite one koje vama odgovaraju, a priprema je veoma laka. Donji sloj ili ovaj keks sloj: 300 gr mlevenog plazma keksa i 80 gr maslaca. Otopiti maslac, dodati mlevenom keksu i dobro izmešati, da u dodir dodji sav kreks sa maslacem i postane vlažan. Kašikom spustiti ( punu kašiku ) na dno čaše ovu masu, malo rasporediti. Vanila sloj: E sad, mutite puding od vanile koj...

Krešenti


Sastojci:
  • 350 gr mekog brašna
  • 150 gr kristal šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica od jednog limuna ( ja stavila od narandže jer nisam imala limun i ispalo je odlično )
  • 200 gr margarina
  • 2 žumanca
  • 1 celo jaje
  • 2 kašike ruma ( ko nema ili ne želi da stavi može da zameni sa mlekom )
Drugi deo u koji se umaču kuglice:
  • 2 belanca
  • 150 gr mlevenih oraha ( u mom slučaju blendiranih )
Spajanje glazurom:
  • 100 gr čokolade
  • 2 kašike ulja
Priprema:
Margarin mora biti omekšao, sobne temperature da bi se lepo umesio.
Dodati mu sve sastojke iz prvog dela…brašno, šećer, vanilin šećer, koricu, jaja, žumanca i ja sam dodala mleko jer moja deca ne vole miris ruma.
Umesiti testo.
Prvo je onako suvkasto, ali polako kako mesite margarin će otpustiti i lepo će se umesiti.
Otkidati male komadiće i valjati izmedju dlanova kuglice nešto veće od veličine lešnika.
U jednu malu posudicu staviti ona dva belanca a u drugu mlevene orahe.
Kuglice ubacivati u posudicu, koliko može da ih stane pa onda prebaciti u posudu sa orasima i uvaljati ih.
Orasi se mnogo lepe za prste pa bi najbolje bilo da kašikom vadite kuglice u orahe i onda malo rukom ih uvaljate.
Nemojte prstima vrteti po belancima.
Dok to radite rerna se zagreva na 180 stepeni.
Poslagati kuglice u podmazan pleh i staviti da se peku 20 minuta.
Dok se peče prva tura pripremiti drugu.
Od ove mere sam dobila skoro dve pune tepsije od rerne kuglica.

Kada se loptice ispeku ohladiti ih
Otopiti na laganoj vatri čokoladu sa uljem, malo prohladiti pa spajati po dve poluloptice i redjati na tacnu.
Mogu odmah da se jedu.
Prijatno!

Comments

Popular posts from this blog

Desert u čaši

Šarena slana rolada svaku zabavu čini ljepšom

15-minutni kolač sa bananama