Desert u čaši

Image
  Mislim da nikad brže nisam nešto napravila! Razmišljala sam se o pudingu od vanile i poslastičarskom kremu, al me je nekako bilo mrsko čekati da se ohlade, a kasno popodne… Pribegla sam mućenju Oetkerovog pudinga iz kesice, to je ovaj žuti deo u čaši, pa sam ga malo obogatila ekstraktom vanile i šlatkom pavlakom i dobila baš onako pun ukus i kremastu struturu. Uvek se naravno može skuvati puding ili poslastičarski krem i on umutiti sa maslacem ili slatkom pavlakom, ali ako baš  žurite može i na ovaj način. Od ove mere sam dobila 8 manjih čaša. Vi možete dobiti više ili manje, ne morate se držati baš ove mere. Izaberite one koje vama odgovaraju, a priprema je veoma laka. Donji sloj ili ovaj keks sloj: 300 gr mlevenog plazma keksa i 80 gr maslaca. Otopiti maslac, dodati mlevenom keksu i dobro izmešati, da u dodir dodji sav kreks sa maslacem i postane vlažan. Kašikom spustiti ( punu kašiku ) na dno čaše ovu masu, malo rasporediti. Vanila sloj: E sad, mutite puding od vanile koj...

Jedno testo, mnogo kolača

Jedno testo kojem dodajete šta želite, bojite, čokoladirate, šarate… Ovo su oni suvi kolačići koji mogu da stoje i 15 dana pa se lako prave dosta pre praznika, samo ih lepo spakujete u kutiju na salvetu i ostavite na hladnije mesto. Što duže stoje to su mekši, mada ni kada se ispeku nisu tvrdi i mogu odmah da se jedu, što je malo loše jer teško preostanu za praznike… Meni se pola od prve mere odmah pojelo tako da sam morala opet praviti.. Možda sastojci deluju po malo preveliki i da je to puno ali verujte, pravite baš tu meru, sve će se pojesti!

Sastojci:

  • 500 gr oštrog brašna
  • 300 gr mekog brašna
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance ( belance vam taman ostane za šaranje ovih zvezdica )
  • 1 vanilih šećer
  • 250 gr šećera u prahu
  • 500 gr margarina ili maslaca
  • 5 kašika mleka
Dodaci koji mogu biti:
  • orasi, lešnici, bademi, kokos, keks, cimet, kakao
  • čokolada, crna, bela, mlečna, eurokrem, nutella,
  • boje, prahovi, šljokice, šarene ili čoko mrvice
  • rum, vanila, ribana korica narandže ili limuna…
Priprema:

Margarin mora biti sobne temperature.
Odmah uzmite jednu veliku činiju ili vanglu, najbolje plastičnu.
Umutiti margarin i šećer u prahu pa dodati ostale osnovne sastojke.
Mesiti testo, u početku je suvo i teško se radi sa njim, ali polako kako mesite margarin sve vezuje i dobija se glatko testo.
Da se ne pravarite suvoćom pa dodate još mleka….
Testo podeliti na onoliko delova koliko različitih kolačića želite.
Kod mene je to ovako ove tamne zvezde su kakaoa i cimeta a odgore je bela glazura od preostalog belanceta.
Belancetu se doda 200 gr šećera u prahu, umuti se višljiskom i sipa se u kesu, veže gumicom i dole odeče jedna jako mala rupica.
Stiskate kesu i šarate po zvezdi, nemojte ići skroz do ivica jer će curet nego istrsete više na sredinu i onda nečim tankim polako razvučete prema rubovima. Ostavite preko noći da se suši.
Ova srca su sa orasima i jedan kraj je umočen u čokoladu i dok se stezalo posuli smo zlatnim prahom za kolače.
Ove kiflice su osnovno testo zarolano i pečeno i onda su krajevi umočeni u čokoladu pa u orahe.
Vanilice su pravljene na klasični način modlicom, pečene i spajane marmeladom od kajsija, posute šećerom u prahu.
I na kraju ovi išarani oblici jelkice, zvezdice, srca, lampioni su osnovno testo kojem je dodata ribana korica narandze, oblikovani i onda išarani sa takodje belom glazurom kojoj smo psoebno dodali boje i sipali u kesice.
To sve imate u receptu novogodišnji medenjaci.
Peče se na 180 stepeni izmedju 10 i 15 minuta zavisno koliko tanko razvučete testo, tanje kraće i obrnuto.
Treba da ostanu svetli, možda će vam se učiniti da se još uvek mekani i da nisu pečeni ali jesu, kada se ohlade videćete to, magija :)
Čuvati u kutijama do služenja a i posle.
Prijatno!

Comments

Popular posts from this blog

Desert u čaši

Šarena slana rolada svaku zabavu čini ljepšom

15-minutni kolač sa bananama