Desert u čaši

Image
  Mislim da nikad brže nisam nešto napravila! Razmišljala sam se o pudingu od vanile i poslastičarskom kremu, al me je nekako bilo mrsko čekati da se ohlade, a kasno popodne… Pribegla sam mućenju Oetkerovog pudinga iz kesice, to je ovaj žuti deo u čaši, pa sam ga malo obogatila ekstraktom vanile i šlatkom pavlakom i dobila baš onako pun ukus i kremastu struturu. Uvek se naravno može skuvati puding ili poslastičarski krem i on umutiti sa maslacem ili slatkom pavlakom, ali ako baš  žurite može i na ovaj način. Od ove mere sam dobila 8 manjih čaša. Vi možete dobiti više ili manje, ne morate se držati baš ove mere. Izaberite one koje vama odgovaraju, a priprema je veoma laka. Donji sloj ili ovaj keks sloj: 300 gr mlevenog plazma keksa i 80 gr maslaca. Otopiti maslac, dodati mlevenom keksu i dobro izmešati, da u dodir dodji sav kreks sa maslacem i postane vlažan. Kašikom spustiti ( punu kašiku ) na dno čaše ovu masu, malo rasporediti. Vanila sloj: E sad, mutite puding od vanile koj...

Imate višak kilograma? Probajte ovo!!


GOJAZNOST. 
Gojaznim se naziva covek cija težina prelazi normalnu težinu za 15 %. Normalna težina se izracunava na razne nacine. Jedna od formula polazi od visine tela: visina (u centimetrima) minus 100 minus 10% daje telesnu težinu u kilogramima. 
Gojaznost se u zavisnosti od uzroka deli u razne kategorije. Uglavnom razlikujemo gojaznost nastalu usled prekomerne ishrane i gojaznost ciji uzroci leže u konstituciji ili su nasledeni. Ova poslednja vrsta gojaznosti cesto je povezana sa zadržavanjem vode u telu. 
Gojaznost koja najcešce kod muškaraca nastaje usled prekomerne ishrane može se suzbiti ogranicavanjem kolicine hrane i obuzdavanjem apetita. Gojaznost, ciji su uzroci psihicke prirode, javlja se cešce kod žena i otklanja se mnogo teže. Biljke na razne nacine mogu suzbijati gojaznost. 
Ovde se navode prema glavnim osobinama i glavnom dejstvu. Neke biljke imaju raznoliko dejstvo. Pri tome su najvažniji upornost i strpljenje. 

Lečenje - recepti: 

Saveti:

  • za smanjeno uzimanje hrane: plavi patlidžan
  • za obuzdavanje apetita: lekoviti odoljen
  • za niskokaloricnu dijetu: celer, trešnje ili višnje, motovilka, jabuke, grožde
  • za stimulisanje razmene materija i lucenje unutrašnjih žlezda: slatki mehuroviti okrek, leskovina, obicni bracic
  • za opuštanje grča i umirenje: obični virak, beli glog
  • za bolje lucenje žuci: artičoka, maslacak
  • za procišcavanje krvi: bela breza, limun, obicna dimnjača, crvena ribizla, obicni tetrljan
  • za mokrenje: obicni petrovac, crna ribizla, višnja, divlja mirodija, jasen, kukuruz, trešnja, maslina, jabuka, paškanat
  • za čišcenje: pasjakovina, obicno irsko seno, divlji slez, beli luk
  • za jačanje vena: divlji kesten, leskovina, crvena vinova loza
  • kod stroge dijete za čišcenje krvi: trešnja, jabuka, grožde
  • Biljke i ishrana u slucaju gojaznosti (da biste ublažili osecaj 
  • gladi pojedite pre obroka jednu jabuku):


Kao predjelo:
plavi patlidžan, on sadrži malo kalorija; celer, pošto puni somak, motovilka
žele od irskog lišaja: 50 g obicnog irskog lišaja na 1 litar vode; 1 supena kašika
paškanat pospešuje mokrenje

Tokom jedne terapije: 

  • sok od trešnje: 1 kg trešanja sadrži oko 500 kalorija
  • sok od jabuka: 1kg ili 1 litar sadrži oko 500 kalorija
  • sok od grožda: 1 litar dnevno iznosi 900 kalorija
Ovakva desetodnevna dijeta smanjuje težinu. Ove kalorije treba dodati i kalorijama ostalih životnih namirnica, tako da dnevna kolicina ne prelazi 1000 kalorija. Dijete sa 800 ili cak sa samo 600 kalorija mora prepisati i kontrolisati lekar, a u nekim slucajevima može biti neophodan i boravak u bolnici. 

Svakodnevno po 3 šolje:
  • čaj od artičoka: 20 g svežih listova na 1 litar vrele vode
  • čaj od bele breze: 30 g listova na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta; dodati na vrh noža sode bikarbone
  • čaj od crne ribizle: 50 g listova na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
  • čaj od divlje mirodije: 30 g korena na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
  • čaj od jasena: 40 g listova na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
  • čaj od kukuruza: 40 g kukuruzovog zrna na 1 litar vode, kuvati 10 minuta
  • čaj od divljeg kestena: 40 g kore na 1 litar vode, kuvati 5 minuta, pa ostaviti da odstoji 5 minuta
  • čaj od trešnjinih peteljki: 30 g na 1 litar vode, kuvati 10 minuta
  • čaj od maslacka: 80 g korena na 1 litar vode, kuvati 5 minuta pa procediti
  • čaj od belog luka: 100 g na 1 litar vode, kuvati 15 minuta; po 1 šolja na 10 minuta pre svakog obroka

Recept:
  • Morač 10 g 
  • Maslačak 20 g
  • Sladić 10 g 
  • Kukuruzna svila 10 g
  • Kopriva 10 g 
  • Virak 20 g
  • Bela breza (list) 10g
  • Vodopija (cvet i stabljika) 20 g

1 kašičicu mešavine ostaviti da odstoji 2 minuta u 250 ml
vrele vode. Piti 3-4 šolje dnevno nezaslađenog čaja.

Comments

Popular posts from this blog

Desert u čaši

Šarena slana rolada svaku zabavu čini ljepšom

15-minutni kolač sa bananama